ANALIZĂ | Jurnalista britanică Isabel Oakeshott: „Cea mai mare sursă de spălare a banilor din Gaza se ascunde… la vedere”

ANALIZĂ | Jurnalista britanică Isabel Oakeshott: „Cea mai mare sursă de spălare a banilor din Gaza se ascunde... la vedere”
Jurnalista britanică Isabel Oakeshott
Publicat: 07/11/2023, 15:04
Actualizat: 07/11/2023, 15:14

După atacurile Hamas din 7 octombrie, experții mondiali în domeniul spălării banilor s-au reunit la Paris pentru a discuta despre modalitățile prin care ar putea fi stopat fluxul de bani care alimentează terorismul. Printre delegați s-au numărat reprezentanți de la Interpol, Fondul Monetar Internațional (FMI), Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială, iar primul punct de pe agendă a fost, firește, Orientul Mijlociu.

Jurnalista britanică Isabel Oakeshott – editor la Britain’s Talk TV – face o analiză a subiectului ”bani murdari”, în contextul conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, lansând o acuzație extrem de gravă în legătură cu activitatea Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA).

”Orchestrarea chiar și a atrocităților la scară mică și a atentatelor sinucigașe necesită bani; uciderea și mutilarea pe scara zilei de 7 octombrie costă milioane. Și, în acest context, campania globală de combatere a fluxurilor ilicite de bani a căpătat o nouă urgență. Miza nu ar putea fi mai mare, dar – când vine vorba de Gaza – agențiile caută în direcția greșită.

Cercetările FATF (n.red. – Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării banilor – Financial Action Task Force -, o organizație interguvernmentală fondată în 1989 din inițiativa statelor din G7), evidențiate la reuniunea de la Paris, sugerează că Statul Islamic (IS), al-Qaida și alte grupări teroriste apelează din ce în ce mai mult la platformele de crowdfunding.

Deocamdată, doar trei regimuri sunt considerate atât de laxe în abordarea lor încât au fost trecute pe o «listă neagră», iar acestea sunt Iran, Coreea de Nord și Myanmar. Cu toate acestea, aproximativ 23 de țări se află pe o listă gri – ceea ce înseamnă că sunt supuse unei monitorizări sporite – și statutul altor țări este pe cale să fie revizuit”, scrie jurnalista britanică în analiza publicată de Politico.

UNRWA este cea mai mare agenție a Națiunilor Unite, având peste 30.000 de angajați, din care 99% sunt palestinieni recrutați local. Cartierele generale ale UNRWA sunt împărțite între Fâșia Gaza și Amman. Operațiunile sale sunt organizate în cinci regiuni – Iordania, Siria, Liban, Cisiordania și Gaza.

”UNRWA sprijină efectiv Hamas în Gaza, furnizând aproape toate serviciile publice esențiale din teritoriu”

În ceea ce privește gruparea Hamas, totuși, toate acestea sunt doar vârful aisbergului, avertizează jurnalista britanică. Agențiile de informații israeliene și ale Statelor Unite cred că Iranul direcționează până la 100 de milioane de dolari pe an către Hamasm, dar jurnalista pune o întrebare dificilă: cum rămâne cu sutele de milioane trimise în Gaza de ONU?

”Finanțată în principal de SUA și Uniunea Europeană, UNRWA sprijină efectiv Hamas în Gaza, furnizând aproape toate serviciile publice esențiale din teritoriu, inclusiv educație, îngrijire medicală, infrastructură cheie și provizii alimentare. Fără UNRWA, viața de zi cu zi din Fâșia Gaza – oricât de disperată și disfuncțională este – s-ar prăbuși.

Hamas, guvernul oficial, nu pare nici dispus, nici capabil să ofere aceste elemente de bază, cu atât mai puțin să crească economia și să creeze oportunități pentru o viață mai bună pentru toți. Când UNRWA a fost înființată, în 1949, în urma războiului arabo-israelian, a sprijinit aproximativ 700.000 de persoane strămutate. Astăzi găzduiește aproximativ 5,6 milioane de persoane desemnate ca refugiați.

Și, de-a lungul anilor, au existat dovezi convingătoare că agenția alimentează extremismul palestinian, fie prin angajarea unor indivizi afiliați Hamas, fie prin aprobarea folosirii manualelor și a materialelor – în școlile conduse de UNRWA –  care delegitimizează Israelul și denigrează evreii”, atrage atenția jurnalista britanică.

”Hamas folosește facilitățile agenției pentru a depozita arme”

De asemenea, mai notează Isabel Oakeshott , ”se știe că gruparea Hamas folosește facilitățile agenției pentru a depozita arme, a ascunde intrările în tuneluri și a redirecționa ajutorul în scopuri proprii”.

În august 2018, atunci, președintele american Donald Trump a retras finanțarea UNRWA , etichetând-o drept operațiune iremediabil vicioasă. Când actualul președinte a anulat decizia, Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la un „isc ridica” ca gruparea Hamas să poată obține beneficii indirecte și neintenționate din asistența SUA pentru Gaza.

Așadar, în timp ce FMI, Banca Mondială, Interpolul și altele asemenea organizații și agenții luptă împotriva spălării banilor, cea mai mare sursă de sprijin financiară pentru terorism, în Gaza, se ascunde la vedere”, încheie jurnalista britanică Isabel Oakeshott.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Direcția de Informații Militare a Israelului: ”Liderii Hamas se ASCUND în Iran, Qatar, Liban sau Turcia și conduc activitățile teroriste”

Activista Ahed Tamimi, ARESTATĂ de IDF după ce a cerut uciderea evreilor din Cisiordania: ”Vă vom măcelări, ce v-a făcut Hitler a fost o glumă”

VIDEO | IDF a preluat controlul unui avanpost HAMAS din Gaza. Mai mulți lideri ai teroriștilor au fost eliminați

Secretarul general ONU cere încetarea „COȘMARULUI” din Gaza: „Oră de oră, situația devine din ce în ce mai disperată”

VIDEO | IDF „operează” în nordul Fâșiei Gaza: „Forțele terestre ELIMINĂ luptători Hamas care au deschis focul și distrug infrastructura teroristă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...